Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

MBB.n historia

 

Mosabacka Big Band perustettiin syyskuussa 1983. Janne Blomqvist, joka soittaa kaikkia instrumentteja trumpetin ja vibrafonin väliltä, tarvitsi jamikavereita ja laittoi paikallislehteen ilmoituksen. Uolevi Ahosta tuli bändin ensimmäinen sihteeri, ja hänen kellariin Helsingin Tapanilaan kerääntyi pikkuhiljaa niin paljon soittajia, että siitä muodostui big band. Soittajista osa oli Jannen vanhoja koulukavereita, osa oli lähiseudulta. Ensimmäisiin jäseniin kuuluivat muun muassa Henkka Lindroos, Kake Virtanen ja Taisto Huhtala. Koska suurin osa perustajista asui Tapanilassa ja oli ruotsinkielisiä, oli luontevaa valita nimeksi juuri Mosabacka Big Band.


Sana kiiri nopeasti ja orkesteri kasvoi. Tarkoituksena oli levittää swingin ja big band -musiikin sanomaa kaikin mahdollisin tavoin. Kurt "Kurre" Lindholmista tuli ensimmäinen kapellimestari, koska hän osasi sovittaa, ja hänellä oli ollut oma big band 1950-1960 -lukujen vaihteessa. Mukaan saatiin myös nimekkäitä soittajia. Esimerkiksi graafikko ja rumpali Reino Niiniranta suunnitteli bändin logon: hän oli ollut 1940-luvun lopussa voittamassa Suomen jazzmestaruutta. Myöhemmin rytmiryhmässä olivat mm. Pekka Stevander, Erkki Seppä ja Erkki Valaste, kaikki Suomen ykkösketjun miehiä. Tämän päiväisessä orkesterissamme soittaa muusikoita jotka ovat jo ennestään tulleet tutuiksi  mm. Radion Tanssiorkesterin, UMO:n tai muiden huipputason big bandien kokoonpanoissa. Laulu- ja  muut solistimme ovat aina olleet Suomen karismaattisimpia artisteja.


Orkesteri konsertoi säännöllisesti. Se on esiintynyt ulkomailla kuten Virossa ja Ukrainassa (silloin vielä Neuvostoliittoa), sekä Imatran Big Band -festivaaleilla, Baltic Jazz -festivaaleilla että TV- ja radioesityksissä. Orkesteria ja sen solisteja voi kuulla useammallakin CD- levyllämme.


Yli 30 toimintavuotensa aikana orkesteria on johtanut hieno joukko eturivin kapellimestareita: Kurt Lindholm, Petri Juutilainen, Eino Virtanen, Sven Nygård, Olli Pitkänen, ja Mauri Isoaho.  Markku Renko on johtanut orkesterimme vuodelta 2013.